Arbejderråd i USA opfordrer til at samarbejde med Cuba mod covid-19

I kølvandet på coronapandemien

Arbejderråd i USA opfordrer til at samarbejde med Cuba mod covid-19

Arbejderråd i Californien opfordrer USA’s regering til at løfte blokaden mod Cuba. Blokaden blokerer for et samarbejde med Cuba i kampen mod covid-19. Cubas ambassadør anser opfordringen som “en voksende beundring for cubanske læger rundt i verden og i USA”.

Cubas sundhedsvæsen

  • Cuba har et sundhedsvæsen, som er gratis og tilgængeligt for alle cubanere.
  • Der er familielægen, som dækker et område med 2-300 familier.
  • Der er ‘polyklinikken’, som dækker en landsby eller et kvarter. Her er der tandlægebehandling, som også er gratis.
  • Der er hospitaler i alle større byer. Nogle specialiserede som børnehospitaler eller med andre specialer.
  • Cuba er med én læge for hver 167 indbyggere det land i verden, som har flest læger per indbygger.
  • Cuba har en højtudviklet farmaceutisk forskning og produktion. Landet har udviklet vacciner og medicin, som er unikke, og som der er interesse for i udlandet. Under lempelserne af blokaden under præsident Obama blev der for eksempel indgået et samarbejde mellem Cuba og medicinalvirksomheden Roswell Park i USA om klinisk test af en medicin til behandling af lungekræft.
  • Under coronapandemien har Cuba og Kina i fællesskab produceret og brugt den cubansk-udviklede Interferon alfa-2B (Homano Recombinante) i behandlingen af coronasyge.

I en udtalelse den 20. august opfordrer Sacramentos Centrale Arbejderråd (SCA) USA’s regering til at suspendere økonomiske og rejserelaterede sanktioner mod Cuba. Arbejderrådet anerkender Cubas sundhedsfaglige “ekspertise” og appellerer om samarbejde og støtte i kampen mod covid-19.

Verden ville få gavn af cubansk ekspertise i bioteknologi, medicin og folkesundhed.
Sacramentos Centrale Arbejderråd

USA har i dag omkring seks millioner smittetilfælde af covid-19 og er dermed det land i verden, hvor flest er blevet smittet med coronavirus. Covid-19 har dræbt over 181.000 mennesker i USA, oplyser World Health Organization (WHO).

Delstaten “Californien har nu det højeste antal af covid-19-tilfælde og dødsfald i USA – 640.000 smittede, hvoraf dødstallet overstiger 11.500”, skriver SCA. Arbejderrådet, der dækker fem amter i Californien, mener derfor, at et samarbejde med Cuba vil gavne delstaten.

SCA er en del af USA’s LO, AFL-CIO, der består af 55 nationale og internationale fagforeninger og repræsenterer 12 millioner arbejdere, oplyser U.S. Department of Labor

Den cubanske ambassadør i Danmark, Roger López García, anser arbejderrådets opfordring som “en voksende beundring for cubanske læger rundt i verden og i USA”.

– Det er en bevægelse, der søger lægeligt samarbejde med Cuba for at bekæmpe coronakrisen i et af de hårdest ramte lande af pandemien, tilføjer ambassadøren.

USA intensiverer blokaden

Men den hårdt ramte befolkning i USA kan ikke modtage medicin og lægehjælp fra Cuba. Dette skyldes USA’s handelsblokade fra 1958, der blokerer handel og rejseaktivitet mellem Cuba og USA.

Under den tidligere præsident Barack Obamas ledelse blev blokaden mod Cuba lempet en smule. Men det varede kun, til Donald Trump kom til magten og håndhævede blokaden på ny.

– De talrige reguleringer udstedt af USA’s regering mod Cuba de sidste 18 måneder har nået et hidtil uset niveau af fjendtlighed, siger Cubas ambassadør.

– Den miskrediterende kampagne mod Cubas lægelige samarbejdsprogrammer samt forfølgelse og chikane af firmaer, der sender forsyninger af brændstof til Cuba, er blandt de mest karakteristiske eksempler.

Ifølge magasinet the Nation har Trumps regering beskrevet de cubanske læger som slaver og beskyldt Cubas regering for menneskesmugling. Trumps embedsmænd har også påstået, at de cubanske læger ikke er læger, men håndlangere på mission for at skabe politisk uenighed.

“Karakter af folkedrab”

– USA’s blokade har karakter af folkedrab og er blevet optrappet midt i konfrontationen mod en pandemi, påpeger García.

Ambassadøren forklarer, at USA’s regering “med vilje forhindrer det cubanske folk i at få respiratorer, masker, diagnosekits, beskyttelsesbriller, dragter, handsker og andre forsyninger, nødvendige for håndteringen af sygdommen”.

Men det er ikke kun cubanere, der lider under USA’s blokade. Under pandemien står blokaden også i vejen for, at USA’s befolkning får adgang til cubansk lægehjælp.

Arbejderrådet SCA er utilfreds med blokaden, fordi “Cuba tilbyder behandling af patienter og beskyttelsesprocedurer for sundhedsarbejdere inklusive dets medicin Interferon alfa-2b”.

Interferon alfa-2b er et antivirusmedikament, som forstærker immunforsvaret og øger kroppens evne til at nedkæmpe virusangreb. Medikamentet har været produceret i Cuba siden 80’erne og er nu en fast del af behandlingen mod covid-19 i både Cuba og Kina.

“Mere end 42 lande har udtrykt interesse for at anskaffe sig lægemidlet”, men “medikamentet er ikke tilgængeligt i USA på grund af de øgede restriktioner mod samarbejde med Cuba”, fortæller SCA.

Cubas internationale lægehjælp

“Cuba har en lang historie med at levere international lægehjælp, og mange af dets sundhedspersonale er direkte involveret i kampen mod covid-19”, fortæller SCA.

– Allerede forud for pandemien bestod Cubas internationale samarbejde af mere end 400.000 samarbejdspartnere, der i en periode på 56 år har tjent missioner i 164 nationer.

– Under pandemien har den caribiske nation udstationeret over 28.000 cubanske læger, sygeplejersker og sundhedsfaglige i 59 lande, siger ambassadør García.

I marts rejste en brigade af cubanske læger og sygeplejersker til Italien, hvor covid-19-pandemien havde overvældet sundhedssystemet og dræbt tusindvis af indbyggere. Her konsulterede det cubanske sunhedspersonale mere end 5.000 patienter og udskrev i hundredvis, oplyser TeleSUR.

Verdensleder i bioteknologi

“Folk i Sacramentos Centrale Arbejderråds område, resten af Californien og verden ville få gavn af cubansk ekspertise i bioteknologi, medicin og folkesundhed i kampen mod den igangværende covid-19-pandemi”, fastslår SCA.

Ifølge TeleSUR tilslutter SCA sig et voksende antal af byer, delstater, institutioner og organisationer i USA, som opfordrer til lægeligt samarbejde med Cuba mod covid-19. San Francisco, Cleveland og Minnesota er blandt dem, der opfordrer til samarbejde med Cuba.

– Dette betyder, at folk kalder på USA’s regerings opmærksomhed for at hjælpe befolkningen og den fattigste del af samfundet, primært afroamerikanere og latinoer, som i øjeblikket er de værst ramte af pandemien, siger Cubas ambassadør.

Men det er ikke kun i USA, at Cubas lægehjælp bliver anset som en sundhedsfaglig frontløber.

“I 2015 anerkendte WHO Cubas sundhedssystem som en verdensleder indenfor bioteknologi, og Cuba har bidraget betydeligt til det internationale sundhedsfelt”, oplyser SCA.

– Cuba har 95.000 læger – ni for hver tusinde indbygger – 84.000 sygeplejersker og nok menneskelige ressourcer til at hjælpe andre folk i kampen mod den nye pandemi, uden af det går ud over evnen til at hjælpe sin egen befolkning, oplyser García.

Cuba vil samarbejde

“Omkring 80 procent af covid-19-patienter i kritisk tilstand dør på verdensplan, hvorimod 80 procent i kritisk og alvorlig tilstand bliver reddet i Cuba”, oplyser SCA.

– Den cubanske regering og folket er overbevist om, at tiden nu er for solidaritet – at slutte sig sammen for at opnår fælles mål – og for forståelse samt forsvar af sundhed som en menneskeret, siger Cubas ambassadør.

SCA mener, at USA bør samarbejde med Cuba i kampen mod covid-19 for at “igangsætte videnoverførsel af Cubas meget vellykkede metoder for folkesundhedsbeskyttelse” og “innovative behandlinger”.

– Dette betyder, at den nordamerikanske befolkning forstår behovet for at løfte den politiske, økonomiske og finansielle blokade mod vores land, siger García.

– Hjælpen fra Cubas sundhedspersonale kan ikke længere blive ignoreret, fordi Cuba sender sin hær af hvide kitler rundt på planeten for at konfrontere pandemien, siger ambassadøren.

Mere end 25 europæiske organisationer støtter et forslag om at tildele Nobels Fredspris til de cubanske sundhedsbrigader for deres indsats i den globale konfrontation mod covid-19.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Dagbladet Arbejderen