Debat, læserbrev 19. april 2014

                                             Christian Juhl, udenrigsordfører, Enhedslisten

Vesten er nødt til at forstå Rusland

 

 

G8-landene har udelukket Rusland, og meget tyder på, at de vil skærpe sanktionerne mod det store land i øst på grund af annekteringen af Krim og situationen i det østlige Ukraine. Men hvis en konflikt skal løses, er det vigtigt at se sin modstander an, lytte til argumenter og aflæse modstanderens krav og behov. I stedet afviser Vestens ledere at sætte sig ind i Ruslands måde at tænke på.

 

Mange i både Vesten og i Ukraine frygter, at Rusland vil forsøge at destabilisere Ukraine for at kunne løsrive de østlige dele, men Rusland har ikke stillet territoriale krav. De russiske ledere er klare over, at en russisk militærintervention i Ukraine vil øge risikoen for krig med NATO-landene. Det er der ingen, der ønsker, heller ikke i Moskva.

Russerne føler sig naturligvis pressede af NATO’s ekspansive politik. NATO har systematisk udvidet interessen mod øst i strid mod de løfter, som russerne mener, at de fik ved afslutningen på Den Kolde Krig.

USA’s daværende udenrigsminister, James Baker, forsikrede Gorbatjov om, at NATO ved genforeningen mellem Øst- og Vesttyskland ikke ville »blive udvidet så meget som en centimeter mod øst.«

Siden da er Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Slovenien, Kroatien, Ungarn, Bulgarien, Albanien, Makedonien, Estland, Letland og Litauen blevet indlemmet i NATO.

 

 

Imaginære muskler

 

Det er en af forklaringerne på, at Rusland ikke anser sig selv som den aggressive part. Imens puster vestlige politikere sig op og indfører sanktioner, der kommer til at koste egne borgere mere, end de koster oligarkerne og magthaverne i Rusland.

Ruslands annektering af Krim er uacceptabel, men de vestlige ledere kan ikke blive enige om den sanktion, som vel er den mest oplagte, nemlig en våbenembargo over for Rusland. Frankrig og andre EU-lande fortsætter lystigt deres leverancer af våben til Rusland.

Det er på tide, at de vestlige ledere udviser kløgt, indsigt og evne til konfliktløsning i stedet for at spille med muskler, de alligevel ikke har. De vestlige ledere må erkende, at hovedopgaven ikke er at optrappe en krise med Rusland, men at hjælpe med demokrati og udvikling i Ukraine.

Christian Juhl, udenrigsordfører, Enhedslisten

Debat: læserbrev Information 19.-20 april 2014