Der skal stå Povl

Intet at gøre: Der skal stå Povl

NORDJYLLAND: Når de nordjyske vælgere 18. juni står med stemmesedlen foran sig, vil de blandt Enhedslistens kandidater finde en ”Povl Erik Andersen”.

[Af Søren Wormslev, soeren.wormslev@nordjyske.dk]

 

Skulle nogen undre sig over, hvem dét er, gemmer der sig bag navnet en tidligere fisker fra Ålbæk, der livet igennem har underskrevet sig ”Poul-Erik Andersen”.

Sådan anførte han sig også, da partiets kandidatliste skulle indleveres til Statsforvaltningen. Her opdagede man imidlertid, at i de officielle registre staves fornavnet med v, og der er ingen bindestreg mellem de to første navne.

– Jeg har jo prøvet at forklare dem, at jeg livet igennem har stavet mit navn med u og bindestreg, men der er åbenbart ikke noget at gøre, siger den 63-årige efterlønsmodtager.

 

Pænest med u

 

Han har fundet dåbsattesten frem, og det er rigtigt, at præsten i Råbjerg sogn i sin tid har skrevet hans fornavn ved v.

– Det har mine forældre bare aldrig fortalt mig. Og da jeg selv begyndte at kunne skrive, syntes jeg, at det så pænest ud med u, så det har jeg skrevet hele livet, siger Poul-Erik/Povl Erik Andersen til NORDJYSKE.

En partifælle har fortalt ham, at han formedelst 500 kr. sikkert uden store problemer kan få ændret stavemåden hos borgerservice.

– Det må jeg nok hellere ofre, så det her ikke spænder ben for min fortsatte politiske karriere, siger eks-fiskeren, der for første gang stiller op til folketingsvalget.

10 partier og en løsgænger

STEMMESEDDEL: 76 kandidater at vælge imellem ved det nordjyske valg

På valgdagen får vælgerne i Nordjylland denne gang 76 kandidater at vælge imellem, viser en opgørelse fra Statsforvaltningen.

Tilsammen 10 partier opstiller mellem fire og ni kandidater. Og så er der en enkelt kandidat uden for partierne, den 43-årige ingeniør Hans Schultz, der benytter sig af muligheden for ved hjælp af 150 stillere at komme på stemmesedlen udelukkende i Nordjylland.

De 10 opstillingsberettigede partier ved dette valg møder alle med kandidater i Nordjyllands Storkreds. Nogle stiller med en kandidat i alle de ni opstillingskredse, som Nordjylland består af. Disse kandidater er typisk opstillet i én af disse kredse. Men for alle 76 kandidater – uanset måden, der er stillet op på – gælder, at alle vælgere i hele Nordjylland kan stemme på dem alle.

 

Hver fjerde er kvinde

Af de 76 kandidater er 21 kvinder, mens 55 er mænd. Det betyder, at 27,6 pct. af kandidaterne er af hunkøn.

Kristendemokraterne har forholdsmæssigt den største repræsentation af kvindelige kandidater: Partiet opstiller fem kandidater, heraf er fire kvinder. Radikale Venstre har som det eneste andet parti en overvægt af kvinder, idet fem af de tilsammen ni radikale kandidater er kvinder.

Forholdsmæssigt er det i Socialdemokraterne, Venstre og Socialistisk Folkeparti, kvinderepræsentationen er mindst. De tre partier opstiller alle ni kandidater, og i alle tre tilfælde er kun én af de ni en kvinde.

Sammenlignet med folketingsvalget i 2011 er der denne gang ét parti mere på stemmesedlen. Alligevel er det samlede antal kandidater lavere. I 2011 havde vi 83 kandidater at vælge mellem.


 

fho web 10.06.2015