Google, Bing, Facebook og YouTube har ændret deres algoritmer

30.08.2018

Facebook har i de seneste uger lukket en række venstreorienterede sider

Den 17. august blev Occupy Londons Facebookside blokeret efter et pro-palæstinensisk indlæg. Siden har 150.000 følgere og startede i 2011 som en britisk afdeling af den anti-kapitalistiske bevægelse fra New York, Occupy Wall Street.

Fremkomsten af virkelige fake news giver Facebook og andre medier mulighed for at slette reelt progressivt indhold.
Alan Macleod, FAIR 

– Det føles som censur, siger George Barda fra Occupy London til tv-stationen Russia Today og tilføjer, at Facebook gennem flere måneder har fjernet mindst en post ugentligt, der handlede om Palæstina.

Occupy Londons Facebook-konto er nu genåbnet efter omfattende pres i blandt andet medierne.

Den kendte journalist Glenn Greenwald skriver, at forklaringen på den midlertidige lukning af siden hænger sammen med, at Facebook sidste år lavede en aftale med Israel om at at gøre livet surt for pro-palæstinensiske sider og opslag.

>> LÆS OGSÅ: “Facebooks magt truer demokratiet”

I løbet af fire måneder har Israel 158 gange anmodet Facebook om at fjerne indhold om Palæstina, skriver Greenwald i magasinet The Intercept.

Fake news fra Iran, Rusland og Venezuela?

Men det er ikke kun pro-palæstinensiske sider, der er blevet ramt af Facebook, der ejes af den Israel-venlige amerikaner Mark Zuckerberg.

Tirsdag i sidste uge skrev det britiske dagblad The Guardian, at Facebook har fjernet 652 såkaldt “falske konti” med bånd til Rusland og Iran, “der forsøger at udøve politisk indflydelse i USA, Storbritannien, Mellemøsten og Latinamerika”.

– Sikkerhed er ikke noget, du nogensinde fuldt ud kan sikre dig, men vi er nødt til konstant at blive bedre, sagde Facebook-ejer Mark Zuckerberg ifølge avisen.

Den 1. august blev den anti-fascistiske Facebook-side “No Unite the Right” midlertidigt lukket. Siden mobiliserede til moddemonstrationer mod fascistiske marcher i USA og var blandt andet anbefalet af den fremtrædende whistleblower Chelsea Manning.

Ni dage efter gik censuren ud over det uafhængige nyhedssite Venezuelanalysis, der uden varsel fik sin  side suspenderet.

Venezuelanalysis tilbyder nyheder og synspunkter om Venezuela ud fra et venstreorienteret perspektiv. Siden er heller ikke ukritisk over for Venezuelas regering og udgør en vigtig kilde til informationer om landet, hvis regering er skarp modstander af USA’s udenrigspolitik i Latinamerika, skriver Alan Macleod fra den USA-baserede “medie-vagthund” FAIR (Fairness and Accuracy In Reporting).

FAIR laver veldokumenteret kritik af mediernes politiske agendaer og censur.

Efter en international kampagne blev også Venezuelanalysis Facebook-side genåbnet. Men Facebooks ledelse, gav ingen forklaring på, hvad der skete.

Den 13. august kom turen så til TV-stationen TeleSurs engelske Facebook-side. TeleSur er latinamerikansk nyhedsnetværk. der finansieres af en række latinamerikanske stater som Venezuela, Nicaragua, Cuba, Uruguay og Bolivia.

>> LÆS OGSÅ: Telesur – tv for verdens undertrykte

De tilbyder nyheder ud fra et progressivt synspunkt, og blev oprindeligt oprettet som et alternativ til de vestlige medier. TeleSur blev kort efter genåbnet efter pres.

Syrienkender blokeret

I Norge fik den venstreorienterede blogger Eva Thomassen midlertidigt slettet sin konto på Facebook uden varsel den 20. juni. Hun har siden 2015 skrevet 50 blogindlæg på den norske nyhedsside Steigan.no om baggrunden for krigen i Syrien og kritiske artikler om Vestens og NATO’s indblanding i landet.

>> LÆS OGSÅ: Facebook lukker ned for kritiske Syrien-røster

Den højreorienterede, amerikanske tænketank Atlantic Council, der blandt andet har til formål at samle støtte til NATO, indgik for nylig et såkaldt partnerskab med Facebook i et forsøg på at bekæmpe “falske nyheder” på tænketanktens platform.

I Atlantic Councils bestyrelse befinder sig nykonservative høge som Condoleezza Rice, Colin Powell, Henry Kissinger, James Baker, Leon Panetta, Wesley Clark og David Petraeus, der alle har en fortid som ministre, CIA-chefer eller generaler i USA.

Også Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt slår sine folder i Atlantic Council som medlem af rådets panel af internationale rådgivere.

Senest bringer tænketankens hjemmeside en artikel, der begræder udviklingen i Syrien, hvor regeringshæren er ved at vinde krigen mod den væbnede opposition, med overskriften, “Er Syrien gået tabt… og overtaget af Iran?”

Strammer grebet

FAIR’s Alan Macleod skriver, at fremkomsten af virkelige fake news, præsenteret blandt andet af den højreorienterede radiovært Alex Jones fra Infowars, giver Facebook og andre medier mulighed for at stramme deres greb om kommunikationsmidlerne.

“Under dække af at bekæmpe “fake news”, har medievirksomheder som Google, Bing, Facebook og YouTube ændret deres algoritmer, så progressivt indhold bliver sorteret fra, når brugere søger på det”, skriver han.

>> LÆS OGSÅ: Tre hollandske medier stævner EU’s task-force

Det har blandt andet ramt det USA-baserede medie AlterNet hårdt. AlterNets besøgstal via Google er faldet med 63 procent, mens et andet netsted, Media Matters, er gået 42 procent ned i hits. Hjemmesiderne TruthOut og The Intercept er besøgtallet via google faldet med henholdsvis 25 procent 19 procent.

I sidste uge rapporterede det amerikanske dagblad Washington Post, at Facebook er begyndt at tildele sine brugere en såkaldt omdømme-score fra 0 og 1. Når en bruger rapporterer et indlæg, der indeholder falske nyheder, bliver brugerens score justeret ud fra rigtigheden af tippet, skriver teknologi-magasinet techradar.com.

Dagbladet Arbejderen