Kultur og politik i Enhedslisten

Tanker om kultur og politik i Enhedslisten efter “Open by light” i Fylleled Skov.

I fredags deltog jeg i ferniseringen af udstillingen “Open by light! i Kunstskoven i Frederikshavn. Jeg holdt åbningstalen. Det var en fornøjelse og en dejlig oplevelse. Jeg mødte så mange inspirerende, kreative og imødekommende mennesker, der har et rummeligt fællesskab omkring kunst/kultur/husflids-projektet.
Jeg fortalte i åbningstalen om mine egne oplevelser af skoven fra det var militært område og derfor en forbudt skov med pigtrådshegn om, indtil et generøst pensionistpar købte skoven og åbnede den for offentligheden, og gjorde det muligt for en kreds af kreative mennesker at udfolde sig i de gamle bunkers, som ligger rundt om i skoven og til den foreløbige status af Kunstskov, hvor der er arbejdende værksteder og ind i mellem udstillinger.

Alt arbejdet bliver udført af frivillige fra foreningen “Kunstskovens venner”, og det er altid gratis at besøge skov og udstillinger, og få historiske rundvisninger

Opgaven med at åbne udstillingen gav mig lejlighed til at overveje min holdning til kunst og kultur, som vi i Enhedslisten sjældent når at fordybe os i på vores møder, og jeg fik opfrisket i tankerne, at det egentlig er noget af det, der giver vores politiske engagement mening, for vi er jo ikke politisk aktive for aktivitetens skyld, men fordi vi mener, det er nødvendigt for at få et bedre samfund, hvor der er plads og mulighed for alle til at deltage i livsbekræftende fællesskaber f. eks med skabende kunst og kultur.

“Jeg hører til den voksende gruppe mennesker, som synes, at den materielle vækst for de af os, som har nok af fladskærme, sofaer osv., er nødt til at stoppe nu. Men vi trænger til en anden form for vækst. Den som kommer af kunst, leg kreativitet, omsorg og fællesskab. Den øger livskvaliteten uden at ødelægge jordens ressourcer. Jeg ved, det er godt for mennesker at fordybe sig i form, farver og materialer. Det er en af de muligheder for fordybelse, vi stadig har i denne ellers hyberdigitale, ofte overfladiske tid, vi lever i.

Jeg er beæret over at jeg blev bedt om at åbne udstillingen i Kunstskoven, hvor sanseindtryk fra kultur og natur blandes, og jeg var specielt glad for, at det netop var “Open by light”. Der er noget magisk over lys i den mørke skov. Der er råhygge og magi, når der kommer lys i mørket i skoven.

af Ida Skov