Lars Chr. Lilleholt skal i ´lukket samråd`

10 Jan 2019

Rune Lund anklager minister

Lilleholt har vildledt om Mærsk-rabat

Energiministeren skal på et lukket samråd svare på spørgsmål om indholdet af hemmelige dokumenter om Mærsks skatterabat i Nordsøen. Enhedslisten mener, at ministeren har vildledt Folketinget.

Hvis salget af Mærsks olieforretning, Danmarkshistoriens måske største handel, er sket ved at snyde Folketinget, så er det en kæmpe skandale, mener Enhedslistens Rune Lund.
FOTO: Mark Knudsen
Energiminister Lars Chr. Lilleholt har vildledt Folketinget.

Det mener Enhedslistens energiordfører, Rune Lund, der har tilbragt flere timer hos Energistyrelsen, hvor han – under overvågning –  har gennemlæst de hemmelige papirer om A.P. Møller-Mærsk’ salg af sin olieforretning i Nordsøen til den franske energigigant Total, som blev gennemført sidste år.

Energiministeren har bildt Folketinget ind, at staten var nødt til at videregive den skatterabat til Total, som Mærsk havde i Nordsøen.
Rune Lund, Enhedslisten

Med salget fulgte A.P. Møller-Mærsk’ lukrative garanti mod skattestigninger – den såkaldte kompensationsaftale – som et flertal i Folketinget gav til Mærsk tilbage i 2003. Kompensationsaftalen garanterer, at skatten i Nordsøen ikke må stige frem til år 2042.

Men aftalen er indgået mellem den danske stat og Mærsk. Det var altså ikke en selvfølge, at kompensationsaftalen automatisk skulle følge med, da Mærsk solgte sin olieforretning videre. Derfor forsøgte Enhedslisten forud for salget at få Folketinget til at stoppe, at skatterabatten blev videregivet til Total.

>> LÆS OGSÅ: Oliesalg genåbner skatteaftale

Vildledning

– Energiministeren har vildledt og misinformeret Folketinget. Han har bildt Folketinget ind, at staten var nødt til at videregive den skatterabat til Total, som Mærsk havde i Nordsøen. Men efter at have læst en række hemmelige baggrundsnotater hos Energistyrelsen, er det min vurdering, at regeringen – hvis den ville – sagtens kunne have undladt at videregive kompensationsaftalen, siger Rune Lund til Arbejderen.

Han mener, at det er absurd og udemokratisk at binde Folketinget helt frem til 2042 med skattestop-aftaler i Nordsøen.

– Olieprisen er mere end fordoblet, siden aftalen blev indgået i 2003. Dermed er grundlaget for den lukrative aftale faldet. Da kompensationsaftalen blev indgået i 2003, var det en forudsætning, at olieprisen var 22 dollar per tønde. Men siden 2003 har olieprisen ligget på omkring eller over 50 dollar per tønde. Det betyder, at olieselskaberne i Dansk Undergrundsconsortium i dag tjener over ti milliarder kroner mere om året efter skat end forudsat i aftalen.

– Kompensationsaftalen betyder, at samfundet går glip af milliarder af skattekroner. At aftalen nu fortsætter – og at det er sket ved at føre Folketinget bag lyset – gør kun sagen endnu værre. Med Mærsk’ salg til Total havde vi mulighed for at afskaffe kompensationsaftaleno og dermed sikre flere penge i den fælles statskasse, som kan bruges på velfærd.

Han må ikke sige, hvad der står i notaterne. Derfor har han indkaldt Lars Chr. Lilleholt til et lukket samråd. Ellers er det ikke muligt at diskutere indholdet i dem.

Forskellige svar

Inden salget, i efteråret 2016, spurgte Enhedslisten energiministeren, om kompensationsaftalen automatisk gik videre ved et salg af Mærsks olieforretning i Nordsøen. Ministeren svarede – med henvisning til Kammeradvokaten – at det kom an på en konkret forhandling mellem staten og olieselskaberne.

– I august 2017 solgte Mærsks sin olieforretning i Nordsøen til Total for 47 milliarder kroner. Kompensationsaftalen fulgte med i salget. Vi kan kun gætte på, hvor mange milliarder mindre salgsprisen ville have været uden kompensationsaftalen, siger Rune Lund.

I december 2017 kom Kammeradvokaten til den stik modsatte konklusion af tidligere: At man “reelt” ikke kan nægte Mærsk at sælge kompensationsaftalen videre til Total. Regeringen har herefter konsekvent sagt, at det ikke var en mulighed at nægte Mærsk at sælge kompensationsaftalen videre.

– Det lugter langt væk af, regeringen har sendt et privat advokatfirma, Kammeradvokaten, ud i et politisk bestillingsarbejde. Hvis salget af Mærsks olieforretning, Danmarkshistoriens måske største handel, er sket ved at snyde Folketinget, så er det en kæmpe skandale. Derfor vil jeg forfølge sagen helt til dørs, og de ansvarlige for misinformationen bliver stillet til ansvar, lyder det fra Rune Lund

Energiministeren afviser beskyldningerne:

“Jeg har løbende orienteret Folketinget, herunder da der lå en afgørelse ligesom Kammeradvokatens juridiske vurdering blev oversendt til udvalget. Derudover har jeg givet Folketingets medlemmer af energi-, forsynings- og klimaudvalget fortrolig adgang til at se de fortrolige juridiske vurderinger, som Kammeradvokaten har udført for Energistyrelsen” skriver energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en mail til Arbejderen.

Det lukkede samråd bliver afholdt onsdag den 30. januar.

Dagbladet Arbejderen