Partiet Labour står styrket

Arbejderen 04. okt. 2017 – 08:50
Støtter Corbyn`s ide

Tre ud af fem briter støtter Labours nationaliseringsplan

Meningsmåling viser, at et stort flertal af briterne vil nationalisere jernbaner og elforsyning. Partiet Labour, der har afsluttet vellykket partikongres, står styrket.

Det britiske socialdemokrati, Labour, er rykket til venstre de seneste to år. På den årlige kongres i sidste uge markerede Labours 11.000 delegerede en unik fremgang i både medlemstal og engagement.

Vi skal ikke blot omfordele, men forvandle dette system.
Jeremy Corbyn, Labour

Nu viser det sig, at tre ud af fem briter støtter partiets hovedkrav om at nationalisere jernbanerne.

Det viser en meningsmåling fra tænketanken Legatum Institute. 83 procent af de adspurgte ønskede at vandforsyningen atter blev statsejet, 77 procent mente at elforsyningen skulle nationaliseres, mens 77 procent mente, at de privatiserede jernbaner skal retur til staten.

Ifølge det britiske dagblad Morning Star, der ligger tæt på det britiske kommunistparti CPB, var konference forynget med mange deltagere i 20’erne, og taler efter taler beskrev konkrete alternativer til den konservative regerings magt.

“De havde en tro på, at Labour både kan og vil vinde næste valg og transformere Storbritannien i socialistisk retning”, skriver avisen.

“Denne uges konference var den mest besøgte, mest spændende og den konference med flest aktive deltagere i årevis. Partileder Jeremy Corbyn og hans ledelsesteam fortjener stor kredit”, skriver tidligere London-borgmester Ken Livingstone i Morning Star.

>> LÆS OGSÅ: Labour og Jeremy Corbyn klar til valgkamp

Højdepunktet var Corbyns tale, der angreb nyoliberalismen og De Konservatives “nedbrydede regime”.

– Siden De Konservative kom til magten i 2010 er hjemløshed fordoblet, 120.000 børn ikke har et hjem at kalde deres eget, mens tusinder og atter tusinder af mennesker lever i boliger uegnet til menneskelig beboelse, sagde Corbyn.

Efter junivalget har premierminister Theresa May haft store problemer med at holde sammen på sin egen regering, og de britiske medier er fulde af lækager fra et splittet kabinet.

– Vi mødes derimod her som et forenet parti, der vokser i alle dele af landet. Vi laver egne planer for landets fremtid. Vi er klar til at danne regering, sagde Jeremy Corbyn ifølge tv-stationen BBC.

Labour fik henved 40 procent af stemmerne ved parlamentsvalget i juni og berøvede De Konservative deres flertal. Labour fik i 2015 blot 30,4 procent af stemmerne.

To gange har et flertal af Labours parlamentsmedlemmer forsøgt at vælte Corbyn, men en urafstemning blandt partiets 600.000 medlemmer støttede Corbyn, og efter valget i juni er kritikken forstummet.

>> LÆS OGSÅ: Corbyn genvalgt med stort flertal

Seneste meningsmåling fra YouGov for dagbladet The Times viser, at Labour fører med 43 procent mod De Konservatives 39 procent.

Forandre systemet

Ken Livingstone, der var Labours borgmester i London fra 2000-2008, skriver, at Labour “på grund af de katastrofale følger af De Konservatives nedskæringer kræver en mere radikal tilgang til forandring af britisk økonomi.”

Selv sagde Corbyn i sin tale, at “min vision er ikke blot at omfordele inden for et system, der ikke leverer til gavn for flertallet, men at forvandle dette system – ikke kun beskytte de offentlige tjenester, men genopbygge og investere i vores økonomi”, sagde han.

Jeremy Corbyn og Labours Manifest ønsker “en offentligt ejet motor i økonomien med bæredygtig vækst, finansieret af nationale og regionale investeringsbanker, der skal medvirke til at skabe job og velstand i hver region”.

EU-debat

Den EU-venlige del af Labour forsøgte forud for partiets konference at rejse debat om Brexit og behovet for en ny folkeafstemning om medlemskab af EU’s indre marked når resultaterne fra Brexit-forhandlinger er slut.

Men de blev afvist af flertallet på konferencen, som støttede Corbyns strategi for at undgå at udforme en detaljeret Brexit-plan for Labour.

>> LÆS OGSÅ: Brexit er klassekamp

– Der er ingen politiske processer, der er mere komplicerede end brexit, sagde Corbyn og kritiserede Theresa May for sin Brexit-plan.

Labour anbefalede et ja til EU-medlemskab sidste år, men store arbejderområder med labourvælgere stemte alligevel for Brexit.

Corbyn præsenterede Labour som en samlende politiske bevægelse i forhold til Brexit.

>> LÆS OGSÅ: 2. halvleg af Brexit

– Det er alene Labour, der kan forene dem, der stemte for Brexit, og de, der stemte for at forblive i EU, sagde Corbyn.