Forbyd atomvåben

Det er desværre nødvendig igen igen at skulle forholde sig til fuldkommen uigennemtænkte kritiktikløse udtalelser fra Danmarks udenrigsminister, der blot kobler os til USA`s skrubelløse atomstrategi.

Regeringen valgte, at blive væk fra forhandlingerne i FN. Underigsminister Anders Samuelsen begrundede det med, at Danmark støtter NATOs atomstrategi, og ser brugen af atomvåben som en mulighed.

For 21 år siden blev atomvåben erklæret i strid med folkeretten af den Internationale domstol i Haag, fordi de truer menneskehedens eksistens. Siden er debatten om atomvåben blevet næsten usynlig, på trods af at stormagterne – med USA i spidsen – er i fuld gang med at videreudvikle og modernisere deres atomslagstyrke.

I et forsøg på at vende udviklingen blev diskussionen genåbnet i FN. I fredags afsluttede forhandlingerne om en traktat, som forbyder atomvåben og truslen om at anvende atomvåben. Målet er at verdens atomvåben skal afvikles.

Det er første gang, at FN har vedtaget en sådan traktat. Den støttes af et meget stort flertal af verdens lande. Modstanden ligger i NATO og blandt verdens atommagter.

Danmark støtter NATOs atomstrategi, og ser brugen af atomvåben som en mulighed

NATO landene stemte i første omgang samlet imod at FN overhovedet behandlede sagen. Efterfølgende har USA lagt pres på sine allierede og rundsendt en advarsel til alle NATO-landene mod at støtte traktaten.

Under den Kolde Krig var Danmark i en årrække erklæret modstander af atomvåben og atomoprustningen. I dag har den danske regering fokus på at være et af NATOs kernelande og efterplabler endnu engang kritikløst USAs atompropaganda.

Regeringen valgte, at blive væk fra forhandlingerne i FN. Underigsminister Anders Samuelsen begrundede det med, at Danmark støtter NATOs atomstrategi, og ser brugen af atomvåben som en mulighed.

Traktaterne om atomnedrustning fra den kolde krig forhindrer ikke, at et nyt atomkapløb er igang. I følge Bulletin of Atomic Scientists koster atomvåben 100 milliarder dollars om året.

Der er brug for at sætte en proces igang imod atomvåben. FN traktaten er en mulighed for dette.

Danmark har INGEN interesser i at opretholde den eksisterende atomtrussel.  Danmarks strategiske placering og bidrag til NATOs missilskjold betyder, at der er stor risiko for at Danmark vil blive berørt af en atomkrig.

Nu ligger traktaten – uden underskrift – på udenrigsministerens bord. Medietavsheden og manglen på debat er en alvorlig pejling på demokratiets tilstand i Danmark.

Sakset fra  Dagbladet Arbejderen onsd. 12 juli 12:13:21
fho 13.07.2017