Fri information under pres

Google censurerer alternative nyheder

En ny metode til at luge ud i “fake news” ved Googles søgetjeneste rammer venstreorienterede websider i USA og Canada. De har i gennemsnit fået 45 procent færre besøgende.

Internet

ah@arbejderen.dk

Nye tal viser, at de 13 største venstreorienterede og progressive internetsider i USA og Canada de seneste tre måneder har fået langt færre besøg på deres hjemmesider. Det sker, fordi Google har strammet søgetjenestens funktion, så venstreorienteret indhold bliver siet fra eller kommer langt ned i rækken af søgeresultater. For eksempel har det canadiske website, globalresearch.ca. 62 procent færre besøgende genereret via Googles søgetjeneste. Globalresearch.ca definerer sig som anti-imperialistisk og bringer artikler om blandt andet baggrunden for USA’s krige og invasioner i Libyen, Irak, Afghanistan og de aktuelle trusler mod Venezuela.

13 websteder ramt

Andre 12 af de vigtigste websider i USA og Canada med socialistisk, anti-imperialistiske og progressivt indhold også er hårdt ramt. Websiderne har i gennemsnit mistet 45 procent af besøgene fra Googles søgetjeneste siden april. – Siden maj 2017 er trafikken fra Google Search til CommonDreams.org faldet næsten 50 procent, siger udviklingschef Aaron Kaufman til World Socialist Web Site, der har opsamlet statistiske data fra onlinetjenesten SEMrush, der estimerer nedgangen i søgetrafik.

“at et stort selskab blander sig i, hvordan almindelige folk søger informationer, skaber stor risiko for groft misbrug.”

Richard Stallman

Tallene viser også, at netstedet consortiumnews.com har set et fald på 47 procent, mens counterpunch.org er faldet med 21 procent. Commondreams.org er faldet med 37 procent og truth-out. org med 25 procent. Den progressive, netbaserede tv-station democracynow.org har mistet 36 procent seere, mens Wikileaks.org har mistet 30 procent hits fra søgetjenesten Google. Det kommunistiske Workers World Partys hjemmeside workers.org har mistet 38 procent hits fra Google siden marts, oplyser websitetes redaktør Gary Wilson i en mail til Arbejderen.

Google mod “fake news”

Den 25. april skrev Ben Gomes, Googles vicepræsident for “ingeniørafdelingen”, på sin blog, at firmaet vil stramme tilgangen af “fake news”. Firmaet har ansat 10.000 “evaluatorer” til at bedømme kvaliteten på forskellige websider. “Vi vil blokere for adgangen til fornærmende websteder og fremme mere autoritativt indhold.

Vi vil blokere for “fake news” og konspirationsteorier, derer åbenlyst vildledende historier af lav kvalitet, falsk information. Vi vil i stedet give folk adgang til relevante oplysninger fra de mest pålidelige tilgængelige kilder”, skrev han. Han tilføjede, at “vores algoritmer hjælper med at identificere de pålidelige kilder”. Det vil konkret sige, at en række websteder muligvis er tildelt en yderst negativ vurdering, der sikrer, at deres artikler ligger langt nede i søgefeltet eller helt omgået.

Googles nye programmeringsteknologi har tilsyneladende lært computerne at tænke som Googles menneskelige evaluator – at efterligne deres præferencer og fordomme. Noget tyder på, at Google kan anvende udelukkelsesteknikker, som reagerer automatisk, når en person taster forskellige begreber, ord, sætninger og emner, der er forbundet med socialistiske og venstreorienterede websteder. Googles egne undersøgelser har vist, at 90 procent af brugerne ikke klikker videre på resultater efter den første side. Det vil sige, at hvis et website først dukker op efter de første 100 resultater, vil folk ikke se det.

Ikke frIt Internet

Robert Epstein, der er tidligere redaktør for magasinet  Psykology Now og i dag førende Google-ekspert, advarer. – Google blacklister.

De vedligeholder mindst 10 forskellige blacklister, som de dagligt bruger til at censurere oplysninger og blokere adgangen til millioner af hjemmesider. Selvfølgelig hævder de, at de ikke censurerer, men det er en løgn. Google er langt den største censor i menneskehedens historie, siger han til Arbejderen. Richard Stallman, der leder bevægelsen for frit software, er enig. – At et kæmpe selskab skal blande sig i, hvordan almindelige folk søger deres informationer, skaber stor risiko for misbrug, siger han til wsws.org.

Peter Sullivan fra Free Software Foundation, der kæmper for et frit internet, råder brugere, der ikke vil censureres, til at bruge andre søgemaskiner: – For folk, der mener, at Google straffer venstreorienterede websteder gennem deres søgeresultater, er der andre søgemaskiner som Duck Duck Go.com, siger han til Arbejderen. – For folk der er bekymrede for censurkampagnen overfor “fake news” synes vi, det ville være bedst, hvis de skiftede til decentraliserede sociale medieplatforme, som alle kan se, hvordan arbejder. Prøv GNU social, Mastodon, pump.io og Diaspora, forslår han.