Verdens bedst bevarede hemmelighed: Cubas lægehjælp til hele verden!

Verdens bedst bevarede hemmelighed:

Cubas lægehjælp til hele verden!

‘Medicinsk diplomati’. Cuba har gennem årtier sendt 10.000’er af læger og andet medicinsk personale ud i verden for at yde assistance ved epidemier og katastrofer. Foto: Matteo Bazzi

4 min. læsetid


Cuba har siden 1960 ydet omfattende lægehjælp til en lang række lande over hele verden, ofte i forbindelse med katastrofer. Landet har haft mere end 50.000 sundhedsarbejdere i 66 lande – mere end G7-landene tilsammen og mere end Verdenssundheds-organisationen, WHO.

Debatindlæg er udtryk for skribentens egen holdning. Læs mere om Solidaritets principper for debat her, og kontakt os hvis du selv har noget på hjerte.


Af Kit Aastrup

Cubanske læger har i årtier gået forrest, når det var afgørende at udvise international solidaritet. Efter ulykken på atomkraftværket i Tjernobyl i 1986 behandlede Cuba for eksempel 25.000 børn for følgesygdommene efter ulykken. De fik gratis behandling og ophold i Cuba, og kunne ledsages af et familiemedlem. Cubanske læger har udført 4 millioner øjen-operationer især i Syd- og Mellemamerika, så blinde har kunnet få synet tilbage ved ”Operation Miracle”.

Henry Reeve Brigaden

Efter orkanen Katrina ramte New Orleans i 2005, blev der oprettet en lægebrigade, som fik navnet Henry Reeve Brigaden. Henry Reeve var en amerikaner, der havde kæmpet for Cubas frihed under uafhængighedskrigen i 1868-78, da Cuba stadig var en spansk koloni.

De cubanske læger sad parate i Havana med deres rygsække, men den daværende amerikanske præsident George W. Bush, ville ikke lade de cubanske læger komme til New Orleans.

Henry Reeve brigaden har siden været i mange lande i hele verden, blandt andet i El Salvador efter orkanen Ida i 2009, i Haiti efter jordskælvet og det efterfølgende kolera-udbrud i 2010, og ved Ebola-udbruddet i Vestafrika i 2014.  I slutningen af april 2020 var der sendt mere end 1000 læger ud til at bekæmpe covid-19 udbrud i 22 lande, herunder Italien og en række lande i Afrika: Togo, Cape Verde og Angola.

Mange lande betaler for lægehjælpen, hvilket gælder et land som Qatar. Men er det fattige lande, betaler de ikke noget.

Cubanske læger var blandt de første til at melde sig til nødhjælp, da coronakrisen ramte Italien hårdt.

Indstillet til Nobel-prisen

Den franske organisation Cuba Linda har taget initiativ til forslaget om, at Nobels Fredspris tildeles de cubanske lægebrigader, der arbejder i mange forskellige lade for at bekæmpe COVID-19 pandemien. Forslaget blev lanceret af franske solidaritetsforeninger med Cuba, men blev hurtigt støttet af andre solidaritetsforeninger for eksempel Paris-komiteen for solidaritet med Lula, bevægelsen mod racisme og for fred mellem folkeslag, forskellige franske kulturpersonligheder, den irske Cuba Support Group og den valencianske José Martí venskabsforening med Cuba i Spanien.

Gennem en appel blev venner af Cuba over hele verden opfordret til at indstille de cubanske læger til Nobels Fredspris. Det foregik gennem det sociale Facebook-netværk, ”Prix Nobel pour les brigades medicales cubaines (Nobelpris til de cubanske medicinske brigader, red.) og via e-mail.

International solidaritet

Mere end 1.500 cubanske sundhedsfagfolk yder i øjeblikket hjælp i 25 lande som en del af konfrontationen med COVID-19. Cubas omfattende lægehjælp til hele verden er et ganske enestående eksempel på ægte international solidaritet. Den imponerende indsats forbigås dog i tavshed af de fleste etablerede medier.

Netmediet Solidaritet


 

Kit Aastrup har været aktivist siden slumstormer-tiden i 1972-73, og er engageret i arbejdsmiljø, politiske fanger og Cuba. Har været med Præster for Fred gennem USA til Cuba. Medlem af Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU.