Vor smukke klode mishandles

Dansk hjælp til flygtninge og indvandrere har nået bunden som den laveste i mange år. Selv FN’s 500 kvoteflygtninge, der har særligt vanskelige forhold, afslår regeringen at tage imod.

Læserbrev

af Christian Juhl MF, udviklingsordfører for Enhedslisten

Folketingsmedlem, Enhedslisten: Christian Juhl

Normalt er det god tone hjemme i min familie at bidrage til en god stemning op til jul, når vi sådan rigtig hygger os med familien og vennerne. Men jeg husker endnu ikke en jul, hvor vi ikke undervejs har konkluderet: “Hvor har vi det godt – og hvor kunne vi ønske, at alle verdens mennesker havde det som os”.

Når vi ser tilbage på det forgangne år, er der ikke meget positivt at bidrage med i den retning.

 

Regeringen opruster på livet løs – både med nye kampfly og almindeligt dødeligt isenkram for milliarder.

Verden er blevet mere ulige. De otte rigeste mennesker ejer ligeså meget den fattigste halvdel af klodens befolkning. Rigtig mange skal stadig leve for en dagløn på under 15 kroner per dag.

Korruption, skattely og svindel har et omfang, så det sandsynligvis ville kunne fordoble verdens udviklingsbistand. De multinationale selskaber har magt som aldrig før.

60 millioner mennesker er på flugt fra krige, kriser og sygdomme. Mange af dem lever i flygtningelejre og får kun halvdelen af den nødhjælp, som ifølge FN skal til for at overleve.

Lederne i verdens rigeste lande – for eksempel i EU – kan ikke finde ud af at fordele den lille del af flygtningene, som når til vores verdensdel. De kan heller ikke finde ud af at bidrage til at løse konflikterne, for eksempel mellem Israel og Palæstina. Her hælder USA tværtimod benzin på bålet.

Smørhullet Danmark

Men de rige lande kan finde ud af at opruste og bruge endnu flere penge på kampfly, bomber og granater. Det samlede salg af våben udgjorde sidste år 384 milliarder dollars.

Regeringen opruster på livet løs – både med nye kampfly og almindeligt dødeligt isenkram for milliarder.

Regeringen har siden valget vedtaget mere end 60 stramninger overfor flygtninge og indvandrere. Antallet af flygtninge, som vi tager imod, har ikke været lavere i rigtig mange år. Ikke engang FN’s 500 kvoteflygtninge, der har særligt vanskelige forhold, vil regeringen tage imod.

Vi ligger på det laveste niveau for dansk udviklingsbistand i mere end 20 år. Regeringen har i sin nye strategi for udvikling bildt sig selv ind, at erhvervslivet kan redde den tredje verden. Mere egeninteresse og mindre rettighedsbaseret og fattigdomsorienteret hjælp. Ja, kredse omkring regeringen har endda luftet muligheden for, at Danmark frigør sig fra forpligtelserne i menneskerettighederne.

Opgør med grådigheden

Det ville være meningsløst at påstå, at intet bliver bedre. Der er små lys i mørket. Der findes kræfter, som fokuserer på en mere human og solidarisk udvikling.

COP-mødet i Paris om klimaet var et fremskridt. 122 lande har i FN-regi vedtaget et forbud mod atomvåben, og FN’s 17 verdensmål vil forandre verden, hvis vi realiserer dem.

Kravene er revolutionære, sagde daværende formand for FN, Mogens Lykketoft i 2015.

En realisering af dem kræver efter min mening et opgør med den grådige kapitalisme, som har alt, alt for meget magt på vores smukke klode, hvor alle kunne have det så godt som vi.

Også i 2018 har vi behov for at samle og styrke de kræfter, der vil være med til at tæmme grådigheden.

Dagbladet Arbejderen 16.01.2017