Tanker om kultur

 22. oktober 2014 – kl. 9:35 – af Flemming Hardy Olsen (WebAnsvarlig):

Nedenstående er forfattet af Ida Skov fra Enhedslisten, og blev holdt i forbindelse med ferniseringen

I går overvejede jeg om den udstilling, jeg her har fået lov at åbne, havde skiftet navn til vandkunsten.

I   anledning af vejret var jeg nødt til at finde nogle meget vandede vittigheder at starte ud med:

”Så var der århusianeren, der spulede sine malerier med haveslangen. Han havde lige hørt, at kunstvanding var nyttig.”

Men hvad er egentlig kunst?  Iflg. Storm P er det noget man ikke kan. For alt det man kan, er jo ingen kunst.

Og så et par vandede om den økonomiske vinkel på kunst:

”Jeg vil give dig 100 kr. for dette billede. Jamen alene lærredet kostede over 100 kr. Ja, men da var det også ubrugt!”

”Jeg startede først som fuldtidskunstner sidste år. Har du så fået solgt noget?

Thja, mit hus, fjernsyn og møblerne.”

Nu over til det egentlige. Jeg vil gerne fortælle om min egne oplevelser af stedet her.

Inden Kunstskoven blev etableret var det bare en skov. Da jeg og min familie flyttede hertil i 85 var det en ret utilgængelig skov. Området tilhørte militæret, og var omgivet af højt hegn og på lange strækninger af pigtråd. Vi har faktisk sommetider gået langs ydersiden af hegnet og leget med tanken om at tage en tang med og klippe hul i hegnet for at komme indenfor den forbudte skov.

Da så området Fylleled Skov blev solgt til et ægtepar, som havde den gode ide, at åbne op for offentligheden var det helt fantastisk.

OG det var spændende at komme indenfor. Vi var med på en rundvisning, hvor vi fik historier om, hvordan skoven var blevet brugt under og efter krigen.

Jeg husker, at vi engang, da vi gik her, mødte de nye ejere af skoven, som fortalte, de var i gang med at hænge billeder op i nogle af de gamle betonbunkere. Vi fik lov til at kigge ind i dem, og til vores store overraskelse og begejstring var der mange store malerier af Thomas Kruse, Dea Trier mørk og flere andre af de kunstnere som arbejdede med kunstens som politisk og frigørende projekt i 70-erne. Jeg husker også specielt nogle flotte billede af en Sydamerikaner. Som jeg desværre ikke husker navnet på. Fornavnet er Milton.

Senere har en kreds af folk, som er glade for at arbejde med mange forskellige kreative områder af kunst, husflid, hobby og dekoration sluttet sig sammen og gået i gang med i fællesskab at udviklet et koncept på ”kunstskoven, som pt. som jeg har opfattet det, er noget med, at alle, som holder af at udfolde sig i en skabende proces hjælpes med at finde mulighed og rum til det her. Det ser jeg som det væsentligste.

Jeg vil gerne sige tak til parret Huulgaard, fordi de har givet mulighed for at få gang i kunstskoven.

Jeg hører til den voksende gruppe mennesker, som synes at den materielle vækst for de af os, som har nok af fladskærme, sofaer osv. er nødt til at stoppe nu.

Men vi trænger til at vækst i en anden slags forstand. Den som kommer af kunst, leg, kreativitet, omsorg og fællesskab. Den øger livskvaliteten uden at ødelægge jordens ressourcer.

Jeg ved, at det er godt for mennesker at fordybe sig i at forme farver og materialer. Det er en af de muligheder for fordybelse, vi stadig har i denne ellers hurtige og hyberdigitale – ofte overfladiske tid vi lever i.

Når jeg en sjælden gang selv stadig sætter mig til at sætte kruseduller på et papir eller forme i ler, glemmer jeg alt andet, og fokuserer sanser og følelser i nuet på det der sker på papiret eller med leret. Jeg skaber ikke noget, for at det skal være kunst – det bliver det heller ikke, men jeg glædes over og får det godt ved at fordybe mig i at skabe.

I har så oven i fundet et koncept, så I kan dele jeres resultater med hinanden og andre interesserede nogle gange om året, hvor I inviterer alle til at komme og se jeres udstillinger. Og inviterer også udenbys kunstnere med.

Samtidig kan man gå en tur i den dejlige Fylleled Skov. Det er hygge!

Jeg er beæret over, at være med til at åbne udstillingen denne gang.

Jeg er specielt glad for, at det netop er ”Open by light” jeg er inviteret til. Der er noget magisk over lys i den mørke skov.  Der og er råhygge og magi, når der kommer lys i mørket i skoven.

Jeg vil hermed åbne udstillingen med håbet om et par hyggelige og sanseåbnende dage, gid mange finder vej til skoven og får sanseoplevelser og indtryk med sig, både af jeres fælles kunst- kulturudtryk og af naturen. Måske også bringe nogle værker med sig hjem.

Hermed erklærer jeg ”Open by light” i Kunstskoven 2014 åben!