Ida Skov

Tungen på vægtskålen på valgnatten

Enhedslistens enmandshære: alene i byrådet

Ene opposition i Det Forenede Byråd

Tungen på vægtskålen på valgnatten

Da Ida Skov blev Enhedslistens første byrådsmedlem i Frederikshavn, sad hun med den afgørende stemme og kunne vælge og vrage mellem udvalgsposterne.

Sarah Gleerup rød + Grøn

– Vi har et rødt 16-15-flertal, så uden mig kunne Socialdemokraterne ikke få borgmesterposten. Derfor var jeg vigtig og kunne frit vælge, hvilke udvalg jeg ville i. Vi havde besluttet at gå efter økonomiudvalget, fordi næsten alle sager skal igennem det, og det lykkedes, fortæller Ida Skov om valgnatten i 2013.
Siden har der været knapt så frit valg på alle hylder, idet Socialdemokraterne helst laver aftaler hen over midten, hvor Venstre er med. Derfor er Ida Skov afhængig af alliancer med almindelige borgere.

Enhedslisten og borgerne reddede skoven
Enhedslisten i Frederikshavn har god kontakt til lokalpressen, men bruger mindst lige så meget energi på dialog med relevante borgere. For ét mandat kan godt rokke byrådet, hvis det følges op af pres udefra, fortæller hun og fremdrager et eksempel, hun er særligt stolt af:
– På et tidspunkt ville kommunen sætte store skov- og hedearealer til salg. Det blev behandlet på et lukket punkt i økonomiudvalget, og jeg var den eneste, der stemte imod. Jeg fik kritiske bemærkninger med i referatet. Det kom der ikke nogen pressestorm ud af, for offentligheden havde ikke lov til at se referatet. Kommunen kunne simpelthen beslutte at sælge vores fælles natur i hemmelighed!

Først da områderne blev sat til salg tre måneder senere, reagerede folk.
– Jeg talte med mange jurister om referaterne og fik helt nye venner, f.eks. 1800 medlemmer af Jagtforeningen, griner hun.
– Pressen var enormt optaget af de hemmelige referater, og som eneste kritiker blev jeg citeret alle steder. Da stormen stod på sit højeste fremsatte Enhedslisten så et beslutningsforslag om, at beslutningsreferater fra alle udvalg skal være offentligt tilgængelige. Oven på de mange artikler og borgerprotester turde ingen politikere gå imod, så det blev enstemmigt vedtaget. Det er en stor ting, som helt sikkert ikke var sket uden Enhedslisten! I sidste ende opgav kommunen også at sælge vores natur.

Når sagerne kommer for tæt på

For Ida Skov, der sidder i et tilnærmelsesvist rødt byråd, handler det sværeste ikke om at være alene.
– For mig er det allersværeste, når en beslutning går ud over konkrete mennesker. Når jeg bare ved, at f.eks. nogle børn i skolen eller nogle sårbare unge ikke kan holde til, at beslutningen føres ud i livet. Når jeg kan stemme nej, men ikke rykke flertallet. Jeg har det så tæt på, at jeg næsten ikke kan holde det ud!
Ida Skov har samarbejdet med Syg i Frederikshavn og set dødssyge borgere kæmpe sig op på tilhørerpladserne eller male med kridt foran Rådhuset – til ingen verdens nytte.

– Så bliver de kuet ned alligevel. Og alligevel – bagefter kommer de alle sammen og giver mig knus og siger tak, fordi jeg tog deres sag op! Fordi de føler, at de får lidt oprejsning alene ved at blive hørt! Det er jeg meget overrasket over. At selv i de ubærlige sager, hvor min ene stemme er alt for lidt, gør den alligevel en forskel.

Medlemsbladet Rød Grøn august

Læs hele artiklen her . . . enhedslistens-enmandshaere-alene-i-byraadet